Как да се предпазим от алергия от дрехи

Случвало ли ви се е на определени участъци по тялото ви да се появят червени петна или да имате дразнещ сърбеж без видима причина? Изолираните обриви, които покриват само определени участъци от кожата, най-често представляват контактна алергия. Това е алергия, която се появява при контакт с определени съставки и най-честият причинител са дрехите, които носите. Можете да познаете, че имате контактна алергия ако имате червени петна само на определени места като сгъвките на коленете, под мишниците или по врата – това са местата, където е най-силно потенето, както и на местата, където платът се търка в кожата – талия, бедра, лакти.

Алергиите от дрехи са често срещани. Те се наричат още текстилен контактен дерматит.

Причинител на алергичните кожни реакции към дрехи най-често са формалдехидни смоли, бои и други химически субстанции, които фирмите използват за обработка на платовете – боядисване, омекотяване и др. Една от най-широко разпространените алергии е алергия от никел. Той се съдържа в бижута, часовници, ципове на дрехи, катарами на колани, закопчалки и др.

Как може да предотвратите появата на алергия от дрехи?

Предлагаме ви няколко съвета, които е лесно да спазвате, за да предотвратите появата на симптоми на текстилен контактен дерматит:

  1. Носете дрехи от памук или тенсел

Според специалисти памукът е най-малко вероятно да предизвика алергии. Друга тъкан, подобна на памук е тенселът.  Той е много здрав, траен и издръжлив. Платът тенсел не се мачка, абсорбира влагата от тялото по-добре от памука и я отделя в атмосферата. Подходящ е за чувствителна кожа.

  1. Винаги изпирайте новите дрехи, които си купувате, преди да ги облечете за първи път

Независимо дали сте купили новите си дрехи от мола или от онлайн магазин за дрехи, преди да ги приберете в гардероба си ги изперете, изсушете и изгладете. Така ще са готови за обличане, когато са ви нужни. Това е най-важното правило, ако искате да сте сигурни, че няма да раздразните кожата си. Най-добре изперете дрехите на ръка със сапун и вода. Не използвайте омекотители, защото те съдържат химични и парфюмни субстанции, които могат да раздразнят кожата ви.

  1. Перете редовно дрехите, които носите, защото по тях се натрупва прах, който също може да раздразни кожата ви.
  2. Ако сте забелязали, че дадени дрехи предизвикват алергия при вас, спрете да ги носите.
  3. Хидратирайте кожата си с кремове, лосиони и успокояващи продукти, например такива, използвани при атопичен дерматит. Те съдържат вещества, които имат овлажняващо и защитно действие и благоприятстват бариерната функция на кожата.

Всяка алергия може да бъде контролирана по правилния начин. Ако въпреки горните съвети получите алергия от дрехи, посетете алерголог, който да оцени тежестта й и да установи точната причина за нея със съответните тестове. Той ще ви предпише медикаменти, които да ви помогнат бързо да овладеете симптомите, като зачервяване и сърбеж на кожата.

About The Author