Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Не добавяйте тегло по време на почивка

Предстоят Коледни и Новогодишни празници, а скоро ще дойде ред и на летните почивки. И само след няколко месеца вече ще сме опаковали куфарите, натоварили целия багаж за домочадието в автомобила или прибрали куфарите за ръчен багаж на борда на самолета. А после с трепет ще очакваме пристигането в избрания курорт на море или планина.

Все повече българи предпочитат да почиват на море в хотели с включен Ол Инклузив, но това освен приятно може да се окаже и малко опасно.

За килограмите, става дума!

Ако понятието „Ол Инклузив” за някого означава „голямото лапане”, няма защо после да се оплаква, че е увеличил теглото си с няколко килограма за кратко. Но има хора, които се стараят да контролират теглото си, хранят се разумно в ежедневието си, обаче Ол Инклузивът някак си ги подвежда и те изпускат контрола.

Всъщност не Ол Инклузивът е виновен, а ние самите, защото често се поддаваме на мисли от типа „Нали затова съм на почивка”, „Сега да похапнем, а после ще мислим” и др. По същество можем и да си починем, и да си похапнем, и да не повишим теглото си, стига да избегнем някои „капани”.

Помислете, че любопитството е това, което много често ни подтиква да опитваме различни колбаси, салати с тежки сосове, а за десертите няма да говорим. Особено привлекателни са непознатите ястия, ако сме на почивка в друга държава като Турция, Египет, Мароко или Русия. И с оправданието, че се запознаваме с чуждата кухня, ние вземаме по малко от всичко предложено, забравяме принципите си за разделно хранене, навиците си.

Вторият заложен капан се крие в мисълта „Платено е вече.” Да, платено е, но това не означава, че трябва да забравим за здравословното хранене. Все пак няма да можем да изядем всичко, нали. Идеята да си вземаме всеки ден за плажа по нещо от „платеното”, също не е най-добра. Най-често родителите се оправдават, че осигуряват храна за детето и прибират някой сандвич или друга закуска в плажната чанта. Но детето не иска да яде, то е сито. И тогава изведнъж ни идва на ума друга удобна мисъл „Грехота е да се хвърля храна”, и си я изяждаме.

Третият капан е във факта, че храната е достъпна, всеки може да си вземе от всичко и колкото иска. Всяка домакиня знае, че планира какви продукти да купи, колко да купи, колко да вложи в определено ястие, съобразявайки се с навиците за здравословно хранене на близките си. А при Ол Инклузива няма смятане, няма ограничение, освен ако сам не си го наложиш.

Не по-малко опасен е капанът на скуката – седиш си на плажа с часове, не си планирал някакви развлечения и най-интересно става посещението в ресторанта. Стига се дори до смешни ситуации – да побързаме за обяд, за да не се свърши някое ястие; да повисим на опашка за някое десертче и т. н.

Всеки, който е ползвал системата Ол Инклузив, знае тези неща, но не винаги се сещаме, че сме обсебени от мисълта за храна. Ако се замислите, ще установите, че повечето капани са заложени от самите нас. Можем да опитаме някои трикове, както съветват специалистите по хранене.

Как да запазим формата си по време на лятната почивка

  • Преди посещение в ресторанта да пием вода с цел залъгване на апетита.
  • Да ползваме по-малки чинии, а да не вземаме от тези за супа, в които се побират повече десерти, например.
  • Да не пълним чиниите с всичко, което видим.
  • Да не си спестяваме отиването до масите с храна, но не за да вземаме допълнително, а да избираме храните разделно. Нищо чудно след една добре избрана нискокалорична салата да сме сити.
  • Да не забравяме, че това, което са ни предложили днес, ще го има ако не утре, то в други ден.
  • Да не надничаме в чуждите чинии с мисълта „Аз от това не съм си взел, следователно трябва да го имам сега.”
  • Ако някое ястие не ни е познато, няма лошо да го опитаме, но е добре да пробваме с по-малко количество. Не ни е вкусно, не ядем и толкова.
  • Няма защо да се бърза, тоест трябва да ядем бавно, да дъвчем добре.
  • След хранене е добре да се раздвижим – разходка, след която обаче да не правим ново посещение в ресторанта с идеята, че пак сме гладни. Едва ли!
  • Да не забравяме, че в добрите ресторанти персоналът се старае да ни предложи всичко най-добро, но това не е причина да бъдем безотговорни към себе си.

Това са 10 лесни трика за правилно и здравословно хранене, които може да приложите при следващата си почивка за Коледа или на морето през лятото. Някой от съветите са лесно приложими и в ежедневието ни, така че да направят живота ни по-добър, имунитета по-силен и фигурата по-стройна.

About The Author