Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Шибидах – необходимият лукс при возене и шофиране в любимия автомобил

Едва ли има сред вас запален автомобилен любител, който да не знае какво е шибидах – фокус на днешния текст е именно тази луксозна добавка към интериора и екстериора.

Ще си поговорим с удоволствие за естетическите предимства на люка на тавана, както и за безспорните му функционалности. Сигурни сме, че няма човек сред вас, който да не смята, че наличието на шибидах в колата категорично отвежда цялостния й външен вид на едно съвсем друго ниво.

Ако сте в чудене по въпроса дали да заложите на превозно средство с шибидах, то определено смятаме, че днешният текст ще успее да ви убеди в многото предимства. Разбира се, както и всеки друг компонент от автомобила, така и шибидах системите се нуждаят от честа грижа и поддръжка, за да бъдат винаги в изправност и да осигуряват максимален комфорт.

Шибидах системите – безпрецедентни лукс и удобство в личния автомобил

Преди да се насочим към най-често срещаните проблеми, свързани с шибидах системите, както и към някои изисквания, касаещи тяхната поддръжка, нека първо се спрем на тяхната същност.

Шибидах системите са така добре познатите люкове, които често срещаме по тавана на превозното средство. По своя вид те могат да бъдат разнообразни по дизайн и функционалност. Срещаме сравнително по-малки прозорци, които притежават способността да се отварят нагоре и да се приплъзват назад. Тази им функция определено позволява да се проветрява купето на автомобила, без наличието на вятър да създава дискомфорт на водача и пътниците, както се случва при отворените странични прозорци.

Шибидах също наричаме и панорамните прозорци на тавана, които заемат сравнително по-голяма площ. Те се радват на впечатляващ дизайн и осигуряват едно наистина вълнуващо пътуване. Шибидах е също и плавно прибиращият се назад текстилен покрив. Сами виждате, че съществуват множество разновидности на люковете по тавана – така всеки би могъл да открие варианта, който най-добре се вписва със собствените му вкусове и предпочитания.

Поддръжка и ремонт на шибидах системата – нещо, което никак не бива да пропускаме

Както всяка друга автомобилна част, така и шибидах системата изисква спорадични ремонтни дейности, осигуряващи нейната безпроблемна работа. Най-честите проблеми, които срещаме при шибидасите, касаят повреда при касетата и водосъбирателната лайстна. Те следва да бъдат своевременно отстранени, защото иначе рискуваме протичане на вода в купето на автомобила. Това, разбира се, може да доведе до повреда на електрониката по таблото. Погрешно схващане е, че рядкото използване на шибидах системата е възможно да предотврати проблеми и повреди – не бива да забравяме, че друг често срещан проблем касае клеясването на частите и механизмите на люка.

About The Author