Как да проверим правилно автомобилните гуми?

Оценете дълбочината на протектора на вашите гуми, за да сте сигурни, че имате достатъчно сцепление, за да се захванете с планиране на новата лятна ваканция. Тестът с левче е лесен начин да направите това, а ако ви е трудно може просто да се обърнете към първата гумаджийница и да попитате да проверка на гумите ви. Ето още няколко лесни начина да ги проверите:

Проверете налягането в гумите

Използвайте манометър, за да се уверите, че гумите ви са правилно напомпани и след това си напълнете с въздух, ако е необходимо. За да проверите налягането си, свалете капачката на стеблото на клапана, натиснете равномерно главата на манометъра върху стеблото на клапана, използвайте силен натиск, така че съскащият звук да спре. Извадете манометъра и отчетете налягането. Сравнете това с препоръчителното налягане на надуване на вашите автомобилни гуми. Винаги проверявайте гумите си, докато са студени (след като са престояли поне 3 часа или преди да изминете 1 миля с умерена скорост). Никога не обезвъздушавайте налягането от гореща гума, може да бъде опасно, а и неефективно.

Проверете състоянието и възрастта на гумите

В допълнение към дълбочината на протектора и налягането на напомпване, вие също трябва да проверите гумите си за всякакви повреди или условия, които биха наложили тяхната подмяна. Погледнете протектора и страничните стени за всякакви порязвания, ожулвания, пробиви, издутини, неравности и пукнатини. Ако видите нещо подозрително, помолете професионалист от сервиза за гуми да го разгледа по-отблизо.

Също така трябва да следите възрастта на вашата гума. В зависимост от това колко карате всяка година, протекторът на вашата гума може да издържи с години, но това, че протекторът не е износен, не означава, че гумите ви не трябва да се сменят. Следвайки индустриалните стандарти, препоръчваме гумите да бъдат извадени от употреба не повече от десет години след датата на производство. При нужда, разбира се, трябва да направите подмяната по-рано.

За да определите възрастта на гумите си, просто погледнете щамповането DOT на страничната стена. В края на DOT щамповането ще има 4-цифрен номер. Това е кодът на датата. Първите две числа са седмицата, а последните две са годината. Например 4617 ще ви каже, че гумата е произведена през 46-та седмица на 2017г. Така няма нужда да помните точната дата да взимането на гумата и е лесно да определяне, ако посетите сервиз.

Оценете своето масло

Горивото маслото е най-важната течност за вашето превозно средство и то се износва и замърсява по време на жизнения си цикъл. Редовните смени на маслото ще ви помогнат да поддържате двигателя си чист и ще избегнете потенциално увреждащите двигателя ефекти, които замърсеното масло може да причини.

Ако искате да увеличите максимално работата на двигателя и най-важното, живота му, не пестете от най-важната смазка. Пропускането на смяната на маслото, превишаването на пробега или изминаването на дълги периоди от време преди следващата ви смяна на масло може да ускори износването на жизненоважните части, които поддържат колата ви да работи безпроблемно, което в крайна сметка води до преждевременна повреда на двигателя.

Обръщайте сериозно внимание на всяка част от вашата кола, за да може да се движите безопасно и спокойно през всеки сезон.

About The Author