Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

10 странни и любопитни факти от голямата Америка

Съединените Американски Щати, колкото и да са далеч, остават изключително желана дестинация за почивка и туризъм. Въпреки че са една от най-младите световни държави, там има невероятно разнообразие от култури, традиции, паметници и туристически забавления, на които да се насладите. Но преди да отпътувате към далечната Америка е хубаво да знаете някои специфичности за континента и обитателите му.

10 забавни факта за САЩ

1. В най-известният град на хазарта – Лас Вегас на всеки осем жители се полага по цял игрален автомат. Добре, че все пак не е на всеки втори и не е по цяло казино..

2. В Ню Йорк изглежда има доста колоритно население, защото по статистика  има повече ирландци, отколкото в столицата на Ирландия, италианците са повече, отколкото в Рим и евреите са повече отколкото в Тел Авив!

3. Смесеното население в САЩ допринася и за големия брой официални религии – те са над 200!

4. Англичаните казват „Моят дом е моята крепост! Американците би трябвало да казват „Моята кола, това съм аз”!, защото изглежда, че са пристрастени към личните си автомобили – според проучване повечето пътувания са по-къси от 8 км!
Което води до следващата тема, а именно здравословният им начин на живот.

5. САЩ е известна с вредната си храна и нездравословният начин на живот, който водят американците, за това може би не е много изненадващо, че всеки човек там пие по 213 л. газирани напитки за година а ежедневно се продават 404 687 квадратни метра пица.

6. Все пак това е държавата на неограничените възможности, всеки може да прави каквото пожелае и да живее като за последно. Въпреки това обаче около 70% от американците вярват, че след смъртта има друг живот – утеха или убеждения…

7. Предишното имe на щата Тенеси е Франклин. Това не е толкова учудващо в сравнение с факта, че именно там родителите трябва да имат специално разрешително, за да пускат децата си да играят самички навън.
8. Изглежда, че американците дават мило и драго за домашните си любимци, защото по статистика харчат повече пари за храна на кучето, отколкото за детето си.

9. Във всяка държава съществува проблемът с насилието над жените, в САЩ обаче има интересен прецедент – един на 250 000 мъже е малтретиран от жена си!

10. Имайки предвид мащабната кино продукция, известните риалити формати и безбройните предавания на всякаква тематика e интересен фактът, че рекламата навлиза в телевизията 15 години след  първото официално телевизионно излъчване. Ако темата за пътешествия ви е интересна и искате да научите повече, разгледайте специализираната категория за пътешествия и туризъм в блога

About The Author