Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Кога се налага рециклиране на въздушни възглавници

Подобно на всяка автомобилна част и амортисьорите имат определена дълготрайност, подвластни на използването на автомобила или превозното средство. При днешните нови модели автомобили стандартните амортисьори са заменени от така нареченото въздушно окачване. Може да се каже, че от тяхното добро състояние зависи до голяма степен, не само доброто возене на една кола, но и сигурността, която тя предоставя на своите пътници и водачи.
Проблемите в състоянито на амортисьорите и въздушните възглавници трябва да бъдат тревожен знак за всеки шофьор, че нещо необратимо е на път да се случи с неговия автомобил. Ето защо, своевременната диагностика и сервизно обслужване на частите от окачването е от изключително важно значение за сигурността и комфорта, при пътуването с возилото.
Един от достатъчно честите проблеми, свързани с употребата на един автомобил, е така характерното „изпускане“ на амортисьорите, които допринасят за мекото возене на всяко МПС. Според специалистите по ремонт на въздушно окачване и станалата напоследък много популярна услуга рециклиране на въздушни възглавници в този случай е необходимо рециклирането на тези части от окачването, без значение от тяхната конкретна възраст или време на предишен ремонт.

На всеки шофьор е достатъчно добре известно, че именно амортисьорите „поемат“ по-голямата част от вибрациите и натоварването на трудните пътни условия, които са още по-очевидни в нашата страна и по нашите пътища. Автомобилните въздушни възглавници са подложени на изключително натоварване и най-неблагоприятни условия на експлоатация. Не е необходимо да се изчаква да изтече „живота“ на пневматиката в окачването, за да се премине към подобряване или ремонт на тяхното функционално състояние. Според повечето автомобилни специалисти и опитни шофьори, техният ресурс трае обикновено между 70 – 80 000 км. пробег, след което ефективността и надежността им значително намалява. По-продължителната употреба от този лимит на въздушните възглавници, мръсотията и корозията, причинена от солта и водата по пътя, лошото състояние на пътищата и други фактори оказват влияние върху функцията на този елемент от окачването.

Ако говорим за най-съвремения варинт а именно въздушното окачване, обикновено след близо 100 000 километров пробег въздушните възглавници са за смяна, като пътуването по родните пътища може да скъси експлоатационния живот на тези части от окачването, без значение от конкретната възраст на превозното средство.
Пневматичното окачване е изключително важен компонент и за безопасността на вашия автомобил. Ако то се износи, тогава може по-лесно да загубите контакт с пътя, особено при по-рязък завой или пътна неравност. Спирачният път на автомобил с амортисьори, които функционират с 50% намалена ефективност, се увеличава с до 3-4 метра при скорост от 80 км/ч. При износени и некачествени компоненти на въздушните възглавници и компоненти от окачването, електронните системи, като ABS и ESP, също стават неефективни.

Според специалистите по ремонт на въздушни възглавници ето някои от проблемите с частите на окачването, които би трябвало да ви дадат достатъчно ясна индикация, че колата ви задължително трябва бъде диагностицирана и ремонтирана от оторизиран сервиз, където се предлага качествено рециклиране на въздушни възглавници:
– буталният прът има свободен ход при свиване и разтягане,
– наличие е ниско ниво на течността в някой или всичките амортисьори,
– недостатъчна сила при разпъване на пружинната част,
– недостатъчна сила при свиване на някой или всичките амортисьори,
– теч на масло, наблюдаван в областта около и в самото въздушно окачване,
– при прекалено накланяне на колата напред или встрани при влизане на автомобила в завой,
– нарушаване на целостта на амортисьора,
– влошено или трудно управление на волана.

Това са нашите съвети за безопасно и комфортно шофиране на автомобили с въздушни възглавници. Вслушвайте се във своето превозно средство и то ще ви служи дълго и безаварийно. Така ще може да предугадите всички наближаващи проблеми във въздушното окачване или друга автомобилна система.

About The Author