Използване на телените четки за винтоверти и бормашини при поддръжката на двора

Използване на телените четки за винтоверти и бормашини при поддръжката на двора

Поддържането на привлекателен и добре поддържан двор включва повече от просто случайно кастрене на тревата или подреждане. Това често изисква справяне с упоритата мръсотия, ръжда или атмосферни влияния върху различни повърхности и тела. Въведете малко познатите помощници за поддръжката на двора: телени четки в комбинация с електрически отвертки и бормашини. Тези динамични комбинации предлагат прецизност, мощност и ефективност при справяне с множество задачи. Нека проучим разнообразните приложения на телените четки за винтоверти и бормашини в различни зони във вашия двор. Възстановяване на градински инструменти с винтоверт и телена четка Градинските инструменти, често подложени на влага и почва, са податливи на

06/12/2023

История на автомобилните гуми

Думата „каучук“ е древен израз, който произлиза от две стари думи на езика на южноамериканските индиански племена, живеещи в миналото по бреговете на Амазонка – „кау“ означава дърво, а „учу“ – плаче. Каучу е сок на Хевея – най-важното за производство на каучук растение.
Суровият естествен каучук в нормални условия и при стайна температура е еластичен и мек, с прекрасни свойства, които обаче се променят при температурни колебания – например при температура под 15 градуса Целзии, суровия каучук става твърд, а при достигане на над 40 градуса материалът става лепкав, пластичен, мек и нееластичен.

Изобретатели на съвременните автомобили гуми

Charles Goodyear е американски изобретател, открил процеса за вулканизация на материала каучук през 1839 г., и е патентован на 15 юни 1844 г. Въпреки, че откритието се е наложило като заслуга на Goodyear, има теории, че мезоамериканците са ползвали тази интересна технология още през далечната 1600 г. пр.н.е.
Вулканизацията е процес при който се повишават качествата на каучука – неговата мразоустойчивост, топлоустойчивост, твърдост и еластичност, намалява се разтворимостта му в органични разтворители. Вулканизираният вече каучук се нарича гума.
В наши дни компаниите за автомобилни и моторни гуми консумират почти 70% от глобалното производство на натурален естествен каучук. Първата в света „автомобилна“ гума е проектирана от шотландския изобретател, известен и с други иновации Робърт Уилям Томсън. Проектираната от Томсън гума се състояла от две части – обшивка и камера. Камерата от своя страна е изградена от няколко нива плат, напоен с каучук във вид на разтвор. Покритието е от залепени отгоре парчета кожа.

Томсън оборудва карета с така конструираните гумени колела и провежда изпитания, показвайки на събралата се публика в Лондон, плюсовете на този вид покритие, комфорта при движение и понижения шум от колелата. След смъртта на Томсън, през 1873 година, обаче откритието е забравено, докато през 1888 година проекта за пневматичната автомобилна гума е възроден. Изобретателят възраждащ идеята е Джон Дънлоп, признат по света, като основател на пневматичната гума.

Първи производителят Мишлен въвеждат пневматичните гуми, които познаваме и до днес, в автомобилостроенето през 1895 г. и от тогава до наши дни са един от най-реномираните производители на всякакъв тип и предназначение авто гуми.

Нови или употребявани гуми

В наши дни най-добрите летни и зимни гуми за автомобили са се превърнали в безспорно едно от техническите достижения на науката и инжинерите. Гумите съчетават в себе си стотици елемента жизнено важни за безопасността, сцеплението, спирачната сила и ускорението. Закупувайки правилните зимни и летни гуми вие ще разчитате на сигурен автомобил. А правилното поведение на пътя, съчетано с коректно шофиране и адекватни реакции ще ви осигурят спокойствие на вас, семейството ви и всички участници на пътя.
Друг аспект на гумите за автомобили е тяхната повторна употреба или рециклирането на тези, които вече са неизползваеми. Това ще намали многократно замърсяването на околната среда, както и безконечната и разточителна консумация на материали и енергия в световен мащаб. Много фирми в целия свят се занимават с регенерация на автогуми втора ръка и в последствие ги продават на достъпни цени. Разбира се с употребяваните гуми трябва да имаме едно наум и при покупка е нужно да направим добър избор. Съобразявайте се с локалните законови разпоредби за нужната височина на грайфера за всеки тип гума. Така ще си спестите сериозни рискове на пътя, както и проблеми при всеки технически преглед на вашия автомобил.

Факт е обаче, че много често втора употреба маркови гуми като Googyear, Yokohama, Pirelli, Bridgestone или Dunlop със сигурност са по-качествени и сигурни от новозакупени от съмнителни марки и модели. От тази гледна точка закупуването на гуми втора употреба има своя разумен смисъл – купувате по-добра и качествена гума за по-малко пари.

А когато закупувате автомобил е за предпочитане да го огледа фирма, която се занимава с технически преглед на автомобили преди покупка. Освен за състоянието на гумите, те ще ви дадат подробна информация за цялостното състояние на колата като двигател, окачване, агрегати, интериор.. Все повече хора разчитат на подобна компетентна услуга.

По-този начин ще избегнете много евентуални разочарования и дори последващи главоболия в сервизите или КАТ.

Зимни и летни гуми

На видеото е представена доста полезна информация, за гумите в летни и зимни условия, коя какви предимства има и как да ги ползваме.

About The Author