Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

По какво да познаем, че нашето жило за съединител е повредено?

Всяко жило за съединител изпълнява действително важни и съществени функции – то е онзи механизъм, изграден от метални оплетки, който служи за свързващо звено между педала на съединителя и скоростната кутия. Именно то позволява на шофьора да сменя предавките, докато управлява автомобила. Оптималното шофиране е невъзможно без жило за съединител в изправно състояние.

В днешната статия ще наблегнем на основните симптоми, които индикират за проблем, свързан с всяко едно жило за съединител – ако забележите който и да е от тези признаци, следва да обърнете внимание и час по-скоро да отнесете въпроса към специалист. Никак не ви съветваме самостоятелно да подхождате към този проблем – всяко жило за съединител изпълнява наистина важни функции и не е удачно да рискувате собствената си сигурност и тази на спътниците си в автомобила.

И така, нека пристъпим към основния въпрос

Кои са индикациите за развалено жило за съединител?

За щастие, добрата новина е, че бихме могли да се ориентираме по много признаци, че автомобилното жило за съединител изисква своевременен ремонт. Това е важно да се спомене, тъй като своевременното диагностициране на повредата би могло да доведе до избягването на по-нататъшни усложнения и проблеми.

Една от индикациите засяга потъването на педала на съединителя до долу. При тези случаи е вероятен проблем, касаещ въпросното жило за съединител. Труедоемкото боравене с педала също е ясен признак, че нещо не е наред – ако забележите, че по-трудно педалът се поддава на натискане, то помолете специалист да диагностицира жилото. Ако пък усетите приплъзване на педала, докато ускорявате, то това също би могло да бъде белег на износено или повредено жило за съединител.

Неприятните миризми като тази на изгорено например също навяват за проблем, свързан с жилото. Ако пък съвсем не успявате да смените скоростите, то тогава категорично следва да посетите автосервиз. Наистина е важно да следите за доброто състояние на своето жило за съединител – навременната намеса действително би могла да предотврати много последващи проблеми. Симптом за повредено жило за съединител е и вдигането на оборотите на колата, без тя да успява да ускорява правилно.

Надяваме се днешният текст да е успял да ви снабди с така ценната и необходима информация, касаеща жило за съединител. Смятаме, че именно детайлното познаване на функциите и евентуалните симптоми за повреда са нещата, които биха ви помогнали по пътя към отстраняването на всеки проблем. Не забравяйте, че всяко жило за съединител заема наистина централна роля в оптималното автомобилно движение – следва изкъсо да следите за неговото изрядно състояние.

About The Author