Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Кога локвите на пътя могат да ни изиграят лоша шега

Спирачната система е една от най–важните във всеки автомобил по отношение на безопасността. Лошото време е в състояние да ни предостави многобройни предизвикателства. Редовните прегледи и подмяната на износените части, в това число накладки, спирачни дискове или гуми, могат да се окажат нашият силен коз.

Какво представлява аквапланингът

Под това наименование се крие много просто и не рядко явление. Аквапланинг се получава тогава, когато между протектора на гумата и пътя се образува слой вода. Това създава напълно или частично загуба на сцепление. Наблюдава се отделяне на гумата на автомобила от пътната повърхност.

На практика автомобилът няма пряк контакт с асфалта и е невъзможно да бъде управляван. Най-честата причина за това е, когато колелото не успява да отстрани водата ефективно от мястото на контакт с пътната настилка. Колкото са по–малки проекторите на гумата, а водата по–дълбока, толкова опасността е по-сериозна.

Как да избегнем риска на пътя

Три различни фактора могат да се окажат причина за аквапланинг: несъобразената скорост, неподходящите гуми, наличието на вода. Новите гумите с добре запазен протектор и дълбоки канали намаляват значително вероятността да попаднете в подобна ситуация. Това обаче не е абсолютна застраховка. За целта е добре да спазвате няколко правила при шофиране на мокри пътища:

·  Съобразете скоростта. Няма точна такава, която да гарантира безопасност, но при всички случаи ниската скорост определено води до намален риск.

·  Бъдете концентрирани. Значителни разсейвания могат да ви изиграят лоша шега и да повлияят на адекватната ви реакция.

·  Резки и панически действия не са препоръчителни. Ако колата поднесе, ще го усетите по рязко повишения шум от мотора, когато колелата се въртят без съпротивление. Докато нямате сцепление, не натискайте спирачките и не въртете волана. Това само ще влоши нещата, защото не се знае къде и кога гумите ще зацепят отново. Натискането на спирачките ще увеличи налягането върху водния слой и ще усложни ситуацията.

Дръжте волана изправен и запазете хладнокръвие. Отпуснете леко газта и изчакайте връщането на контрола. Едва след това може да започнете да спирате умерено и да насочите автомобила към по–безопасен терен.

Всякакви нередности по спирачната система могат да доведат до влошено спиране, дори и да не изпаднете в аквапланинг. За разлика от последното, почти за всичко останало ви трябват здрави спирачки. И ако вашите са започнали да проявяват признаци на изтощение редно е да ги смените.

Най–лесно ще установите проблеми с накладките по неприятния скърцащ звук. Дори и с просто око можете да прецените дали са прекомерно изтрити, за да имат нужда от подмяна. Не се колебайте да си поръчате нови от T-Auto и да си подсигурите надеждно шофиране.

About The Author