Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Българско изобретение, против кражба на велосипеди

People of Sofia в подкрепа на малкия бизнес.

Божидар, който заедно с Боян измислиха как да не ви крадат колелото:

Казвам се Божидар. Като много мои връстници, заминах да уча в чужбина след 12-ти клас. Записах бизнес мениджмънт, втората година се профилирах в бизнес и предприемачество. За $120 успях да си купя чисто ново колело, за да се придвижвам по-бързо в града. След ровене из Интернет се оказа, че един среден клас катинар за велосипед струва около $40-$50 и не предоставя кой знае каква защита. Най-скъпите катинари отнемат 90 секунди, за да бъдат разбити и колелото ви откраднато. Дори има клип в YouTube как се случва това. Отчайващо!

Тогава се зароди идеята за Streebl.

След обстойно проучване се оказа, че проблемът с кражбите на велосипеди съществува във всички големи градове и няма нещо, което успешно да се бори с тях.

Завършвайки университет през 2017 се прибрах в България и няколко месеца по-късно мой приятел ме запозна с Боян – студент по машинно инженерство в Германия и бивш състезател по колоездене. Започнахме да работим заедно и за огромен наш късмет се напаснахме веднага. Няколко месеца правихме прототипи, Боян чертаеше модели на стойките, после ги заварявахме в гаража, виждахме какво трябва да се оправи и така стигнахме до финалната версия на първия ни продукт.

Резултатът от година работа е полуавтоматичната стойка Streebl, захранвана със соларен панел. С помощта на карта и мобилно приложение се заключат едновременно предната и задната капла на колелото и неговата рамка.

Изобретението спечели голямата награда – 20 хил. лв., в конкурсната програма за социални предприемачи с фокус върху „зелени“ и устойчиви инициативи“ – БАКБ Предизвикателство, финансирана от Българо-американска кредитна банка.

Патентовахме го и няколко месеца по-късно спечелихме 20 хиляди лева от БАКБ, които ни помогнаха да произведем първите станции. Хората от двете бизнес сгради, където ги инсталирахме, ги ползват и до днес.

Тази година патентовахме и последната версия на нашата стойка и отворихме малко собствено производство край София. Станциите ни се захранват изцяло от слънчевите лъчи посредством соларен панел, а стойките заключват двете капли и рамката на велосипеда. За разлика от първите стойки, настоящите модели се отключват и заключват с мобилно приложение.

През февруари инсталирахме станция пред Министерството на околната среда и водите, за да може служителите му да заключват своите велосипеди. Радват се на голям интерес и се ползват ежедневно.

За съжаление, пандемията ни засегна много, тъй като най-големите ни потенциални клиенти са бизнес паркове, както и по-големи компании. Кризисната ситуация накара много хора да изкарат велосипедите си, други пък си купиха нови – по софийските улици видно има все повече колоездачи. Основната мисия на нашите сигурни стойки за велосипеди е да стимулират придвижването с велосипед в градовете. Надяваме се до края на годината човек да може да отиде в мола или до супермаркета с колело. Ще се борим затова в скоро време да има и сигурни стойки за велосипеди за обществено ползване.

„Нашата стойка против кражба на велосипеди заключва предната, задната капла и рамката на колелото. В общия случай, когато си заключиш колелото с катинар, може да заключиш рамката или каплата. Като заключиш рамката, ти взимат каплите. Като заключиш каплата, ти взимат рамката.

Стойката на Streebl срещу кражба на колела и байкове защитава всички компоненти. Минават едни шишове през каплите, които са достатъчно дебели, така че не могат да бъдат срязани с клещи за рязане на метал. С флекс би отнело доста време, тъй като са от специални сплави – доста твърд материал, който трудно се реже.

Има и сензори за вибрация. Флексът би предизвикал такава вибрация. Включи ли се тази вибрация, стойката започва да пищи“, обяснява Божидар.

Може да ги намерите тук: https://www.streebl.com и тук: https://www.facebook.com/Streebl/

About The Author