Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Избор на подходящи летни гуми

Основната задача на летните гуми е да осигурят здраво сцепление със сухите пътища и мокрия асфалт. Допълнителните задачи включват икономия на гориво, удобство и дълготрайност. Заради високите температури, с които е свързано използването им, в състава на сместа за изработка на гумата е добавен химичен компонент, увеличаващ трайността. На това се дължи качественото сцепление с горещия асфалт.

За качеството на летните гуми има значение и вида на протектора – асиметричен, симетричен и насочен. Симетричният протектор има отлична устойчивост на аквапланинг и много добре изтласква водата от контактната повърхност, показва положително шофиране върху почва и суха асфалтова настилка. Нивото на шума при него е ниско, така че протектора има висока степен на износоустойчивост.

Основното приложение на летни гуми с насочен протектор е мокър път – те също имат отлична устойчивост на аквапланинг при високи скорости, притискат и отрязват водата встрани, използвайки специални посоки за това. Имат леко влошени показатели, свързани със стабилността при завиване на суха настилка, както и надвишаване нивото на шума.

Асиметричният модел съчетава отлично задържане на пътя при завиване и добро управление с отлична устойчивост на аквапланинг. Това прави възможно използването им в различни условия, а комфортът се осигурява благодарение на успешната конструкция, която намалява шума.

Добрите летни гуми повишават безопасността на автомобила и намаляват разхода на гориво поради най-малкото съпротивление на пътя. Те са резултат от многогодишни изследвания и иновационни технологии в производството им. На външен вид не изглеждат много различни с изключение на цената, но различната вътрешна конструкция на кабела и различните каучукови съединения в различни слоеве на протектора, дават неоспоримо превъзходство на някои марки над други.

Променя се не само скоростта на завиване, но и такива важни характеристики като: спирачен път, устойчивост на насочване, износоустойчивост и други. Най-важното е, че добрите летни гуми ви осигуряват максимална безопасност при различни ситуации на шофиране.

За да намерите най-доброто за вашия автомобил, разгледайте предложенията на различните онлайн магазини. В каталозите ще намерите добрите продукти, като за всяка гума са посочени характеристики и производител. Така вие имате възможност да направите своя избор и според марката, а да се съобразите и със своите финансови възможности.

About The Author