Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Обслужване на автомобила през зимните месеци

Зимата е сериозно изпитание за автомобила и шофьорските ви умения, което може да ви струва много скъпо, ако подцените ситуацията.

Представете си, че има лесни трикове, с които можете да спестите пари, а сигурността и безопасността на автомобила  ви да бъдат на все така високо ниво. Ето няколко съвета, чрез които да посигурите спокойствието си и изправността на автомобила през зимата, така че да си спестите излишни разходи за авточасти и ремонтни услуги.

Не пропускайте зимните гуми. Те могат да са икажат голям разход, но си струва да се погрижите, понеже това ще ви гарантира безопасност при движението през заснежените пътища. Ако останете с  летните гуми или пък заложите на старите си изтъркани зимни гуми, на които дори не им помните възрастта, това ще ви причини проблеми. Най-малкото би ви харесало да се люлете като пияна балерина по покрития със сняг асфалт. Не си струва да поемате този риск, дори и само заради дискомфорта?

Подменихте ли всички течности в автомобила? Ако сте пропуснали, не си играйте с нещо така сериозно, че може да ви струва хиляди левове. В началото на зимата, колата трябва да бъде обслужена и заредена с антифриз, спирачна течност и зимна течност за чистачките. Обърнете особено внимание на последната, защото замръзването и в резервоара може да причини сериозни проблеми.

Ако колата ви е покрита със сняг, постарайте се възможно най-прецизно да я изчистите, първо с метла, а след това със стъргалка за лед. Ако ледът е много твърд и на дебел слой и се опасявате, че няма как да го пробиете, използвайте малък трик – просто напръскайте със зимна течност за чистачки. Намерете си пулверизатор и пръскайте с него. За минути ще стопи и най-здравия лед. Внимателно си измийте ръцете след това, за да не оцапате нещо в колата.

Много от старите шофьори подгряват колата за 15-20 минути, преди да тръгнат на път. Това не е необходимо за модерните автомобили, 1-2 минути и сте готови да поемете. Ако имате желание да се подсигурите, няма проблем, но не е нужно. Ще ви струва малко повече разход в гориво.

Проверихте ли акумулатора преди началото на зимата? Студовете са най-чудесното време да ви падне „сърцето на автомобила”. Истински кошмар е да стоите насред вихрушката и да се мъчите да подкарате колата, търсейки една нищожна искрица, която да запали. Можело е просто да  проверите акумулатора преди да паднат студовете, нали?

Заради големия студ, може да блокира системата ви за автоматично отваряне. Държите ли в ред вашите ключалки, които могат да бъдат отключени с ключа ви? Често се налага да ги прочистите преди началото на зимата.

Третирахте ли меките уплътнения на вратите с парафин, за да избегнете замръзване? Често това е много важно, особено в дните, когато има резки промени в температурите. Скъсаните уплътнения са ненужен разход, който лесно можете да избегнете.

About The Author