Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Ползата на тротинетките в създаването на спортни навици при децата

Спортуването и активността на децата са от значение за правилното им развитие още след раждането. Всичко идва с времето си. В началото ще се радвате на огромни постижения, като преобръщане по коремче и повдигане на главичка. Заякването на мускулите на врата е важен етап в израстването. След това укрепването на кръста и заемането на седнала поза ще бъде повод за поздравления.

Изключително бързо ще дойде времето, в което ще се удивявате на прохождането. А не много след това и тичането. Тези емоции са неповторими и забавни за цялото семейство.

Как да разнообразим активността

Днес на разположение на находчивите родители има много приспособления, които не само стимулират натоварването при децата, но са и доста забавни. Детските тротинетки са точно такива. Като екстра към всяка друга функция, те осигуряват превоз, който е толкова необходим в моментите на изтощение и умора.

Всяко забавление може да се превърне в досада, ако е задължително. Така е и с движението. Когато правите упражнения по принуда се отегчавате и започвате да ги приемате насила. Но ако изпитвате приятно натоварване от релаксираща разходка, дори няма да усетите кога сте изминали пет километра.

При децата не е много по–различно. За това трябва да представяме всичко откъм веселата страна. И с активността е така! Тротинетките могат да са вашия верен съюзник в изграждането на мускулния тонус на подрастващите.

Съобразете възрастта и килограмите

Моделите за малките са изключително олекотени и снабдени с редица предимства. Например седалка за отмора или светещи колелца. Те са не само забавни, но биха улеснили родителите, които се опитват да следват бързия си наследник в тъмното. Няма нищо по-интересно и магично от късната разходка в тъмна и прохладна лятна вечер.

Тротинетките биха могли да бъдат ваши спътници дори и на плажа. Играта и забавленията там са ясни. Придвижването обаче може да се превърне в проблем в жегите. Именно в тези мигове се нуждаете от подкрепата на подобни превозни средства.

С израстването на малчуганите ще се нуждаете и от нови тротинетки, които са подходящи за съответната възраст. Не само по отношение на килограмите, които могат да носят, но и според употребата им. За трикове или развиване на големи скорости, моделите са различни.

Съобразете се с потребностите на детето и му помогнете да бъде активно, докато се забавлява. Това е отлична превенция срещу болести и затлъстяване. Рано създадените навици са онези, които остават присъстващи за дълго в живота. Всеки родител иска здрави деца – достатъчна предпоставка да ги поглезим с весели приспособления, за да съчетаем полезното с приятното.

Голямо разнообразие на тротинетки от Гуга – за вашите щастливи деца.

About The Author