Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Помага ли азиатската диета за дълголетие?

Както е известно, азиатските страни се славят с балансирана кухня и дълъг живот. Ето защо е добре да се възползвате от възможностите за доставка на азиатска кухня регулярно, за да можете и вие да се възползвате от нейните ползи за вашия организъм.

Да, доказано е, че азиатската храна силно помага за дълголетие. За да проверите това, е достатъчно да видите, че именно японците са хората на Земята, които живеят най-дълго.

А Китай например харчи драстично по-малко на човек за здравеопазване спрямо САЩ. И въпреки че страната е известна със своето замърсяване на въздуха, средната продължителност на здравословния живот в Китай е доста по-висока според Световната здравна организация.

Множество проучвания показват, че дълголетието се определя от комбинация от генетични фактори и фактори на начина на живот. Всеки човек се ражда с гени, които предразполагат приблизителната му продължителност на живота, но начина, по който човек живее, може значително да повлияе на това колко дълго ще остане той на земята.

Постоянно се установява, че най-важните фактори за начина на живот са: здравословна диета, физическа активност, добър сън, социално взаимодействие и управление на стреса.

Като се има предвид тази информация, не е изненадващо, че азиатците печелят по отношение на продължителността на живота. Като начало нездравословната храна не е толкова популярна в Китай, колкото в Западна Европа и САЩ, а европейците и американците консумират много по-големи количества храна на човек.

Американците например обикновено ядат повече червено месо и млечни продукти и се наслаждават на сладки десерти и нездравословни закуски. Азиатците ядат повече птици и риба, много по-малко млечни продукти (отчасти поради високата честота на непоносимост към лактоза) и предпочитат плодове за десерт и ядки за малките междинни хапвания.

Азиатска кухня за дълголетие

Проучване на Организацията за сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2011 г. установи, че китайците получават повече сън от други държави. Може би китайската склонност към дрямката обяснява как са успели хората там да отбележат повече часове на сън спрямо хората в останалия свят.

Известно е, че супермаркетът IKEA в Пекин е място, където могат да се намерят китайци, спящи на много от изложените легла и дивани. Също така не е необичайно да видите хора, които дремят по пейките и тревистите площи в многото паркове в Пекин, а понякога дори и по пътеките.

Публичните тренировки също са популярни в Китай, където групи хора, практикуващи тай чи, са повсеместни. Първоначално разработен като бойно изкуство, тай чи насърчава гъвкавостта, силата, баланса и фокуса и помага за облекчаване на стреса, отчасти чрез медитация. Не е изненадващо, че за тай чи се казва, че значително увеличава дълголетието.

Груповите танци са друго любимо занимание за наблюдаване (или за участие) в Китай, където е обичайно да виждате баби, наредени на улиците и централните площади, широко усмихнати и танцуващи.

Не е чудно, че се усмихват, тъй като се упражняват и общуват едновременно, като същевременно намаляват стреса и допринасят за дълголетието си.

Като се има предвид, че китайското общество се основава на конфуцианските ценности, колкото по-възрастен става човек, толкова по-уважаван става той или тя. Това повишава самочувствието на човека, което от своя страна намалява стреса и също така увеличава дълголетието.

Всички тези важни фактори работят заедно за преодоляване на ранната смъртност в Китай и изобщо в цяла Азия. Така че, защо не се поучите от азиатците и не заживеете по-здравословно?

About The Author