Тягови акумулатори – роля и избор при покупка

Тягови акумулатори – каква е тяхната роля и как да съобразим избора си при покупка ще научите в настоящата статия.

Видът им е като този на стартовите автомобилни акумулатори, но предназначението и принципът им на работа са различни 

Стандартните акумулатори, които познаваме, се отличават от така наречените тягови акумулатори, като в основата на вторите е тяхното дълбоко разреждане за продължителен период от време. Неприложими са за автомобилите (освен за електрическите), въпреки че изглеждат почти като стартовите, които се използват за тях, но също са изключително търсени и намират широка употреба. Те са създадени да захранват предимно осветление, електрокари, голф колички, моторни лодки и т.н.

Специфични характеристики

Дебелите плочи, с които са снабдени тяговите акумулатори, предоставят възможност тези устройства да издържат на по-дълбок заряд. Това ги прави надежден източник на енергия за по-дълго. Съществените им белези се състоят в следното: по-голямо тегло, достигат до 1000 цикъла на зареждане, необслужваеми са, течен електролит с висок вискозитет.

При избора на такъв вид акумулатор, може да срещнете гелов или сух вариант, а необходимата мощност е важно условие за вашето решение.

Произвеждат се предимно с напрежение 4, 6 и 12 VDC, като съществува опция и за точно определени габаритни размери.

Покупка на тягов акумулатор    

Марката, цената и мощността са ключовите критерии, от които да се водите при покупката на тягов акумулатор. Задължително е да познавате данните и мощността на самия консуматор, как ще се експлоатира във времето и друго характерно при потреблението му. Консултантите в избрания онлайн магазин могат да ви насочат как да изчислите колко амперчаса са ви необходими.

Помнете, че батериите от тип тягови, не изконсумират целия си капацитет и обичайно се използва до около 70 на сто от фабричния максимум, посочен от производителя.

Има вероятност консуматорите да са повече на брой и те да функционират в различно време, което се отразява на моментната консумация. В такива случаи е нужно да бъде изчислена средната консумация и съответно да се избере подходящия за целта акумулатор.

Монтаж и професионални препоръки

Монтирането на акумулаторната тягова батерия не представлява сериозно предизвикателство при наличие на елементарна техническа грамотност. Някои изисквания все пак не могат да бъдат подминати.

Важно е да бъде поставена на сухо и проветриво място, клемите да бъдат нагоре и да не са налице в близост отоплителни уреди. Средата наоколо трябва да е с температура няколко градуса под нулата до не повече от 40. За избягване на контактни съпротивления, вследствие на които да се стигне до спад на напрежението и загряване, се слагат винтови връзки и клеми с отлично покритие и проводимост.

About The Author