Изкуството фотография

Изкуство по време на криза

Животът на фотографа Известната фотографка Ани Лейбовиц представя изложба на знаменитости и на членове на своето семейство в Държавния музей за изобразително изкуство „Пушкин“ в руската столица, предаде ИТАР-ТАСС. В основата на експозицията е албумът на култовата майсторка на фотопортрета „Ани Лейбовиц. Животът на фотографа.1990-2005“. Той проследява 15 години от живота на един от най-известните съвременни майстори на обектива. Фотоалбумът излиза през 2006 година, когато Лейбовиц губи два много близки до сърцето си човека – първо баща си, а след това и вярната си приятелка, известния критик и културолог Сюзан Зонтаг. Всяка знаменитост мечтае да бъде увековечена от обектива на Ани Лейбовиц. Нейният типично репортажен поглед върху студийните портрети и отсъствието на всякакъв фалш са накарали охотно да позират за нея звезди като Деми Мур, Мик Джагър, Никол Кидман, Леонардо ди Каприо, Михаил Баришников и много други. Техните портрети ще бъдат представени на московската изложба. Ще бъдат изложени и фотосите на бившия президент на САЩ Бил Клинтън и на английската кралица Елизабет Втора. Експозицията ще бъде обогатена с фотографии от разрушените кули-близнаци в Ню Йорк и с кадри от снимачната площадка на „Междузвездни войни“. Интерес за посетителите ще представляват и снимките от личния архив на фотографката с нейните родители, със заснетите от нея брат и сестри в домашна обстановка, както и с трите деца на Ани Лейбовиц – дъщеря й Сара и близнаците Сюзан и Самюъл. БТА Що за изкуство и аерографията? Бранимир Йотов представя първата по рода си изложба на приложна аерография и пинстрайп върху автомобил, мотоциклет, сноуборд, сърф, лаптоп, каска. Откриването е днес, 30 септември, от 19 часа в ZoomBox center (ул. „Франсоа Митеран“ 2, Студентски град). Аерографията може да имитира всяка една художествена техника и да я доусъвършенства. Тази техника е широко използвана и приложима в много сфери. Аерографията позволява буквално да бъде изрисуван всеки един предмет от нашето ежедневие. Бранимир Йотов е художник на свободна практика по аерография, реставрация и пинстрайп. Учи рисуване в Белгия, завършва Националната художествена академия в София през 2009 г. с магистърска степен „художник реставратор“. Участва в изработката на стенописите в комплекс „Марина кейп“ гр. Равда, в реставрацията на параклис в с. Бобошево, църкви в с. Тишавица, в гр. Казанлък, в гр. Дряново. Участва в изложбата „Езикът на тялото“, представена в посолството на България в Сантяго, Чили, през 2010 г. със седем самостоятелни творби. Изложбата на Бранимир Йотов, която се осъщестява със съдействието на Студио „Гаргамел“, може да бъде видяна до 20 октомври.

14/11/2020

Тягови акумулатори – роля и избор при покупка

Тягови акумулатори – каква е тяхната роля и как да съобразим избора си при покупка ще научите в настоящата статия.

Видът им е като този на стартовите автомобилни акумулатори, но предназначението и принципът им на работа са различни 

Стандартните акумулатори, които познаваме, се отличават от така наречените тягови акумулатори, като в основата на вторите е тяхното дълбоко разреждане за продължителен период от време. Неприложими са за автомобилите (освен за електрическите), въпреки че изглеждат почти като стартовите, които се използват за тях, но също са изключително търсени и намират широка употреба. Те са създадени да захранват предимно осветление, електрокари, голф колички, моторни лодки и т.н.

Специфични характеристики

Дебелите плочи, с които са снабдени тяговите акумулатори, предоставят възможност тези устройства да издържат на по-дълбок заряд. Това ги прави надежден източник на енергия за по-дълго. Съществените им белези се състоят в следното: по-голямо тегло, достигат до 1000 цикъла на зареждане, необслужваеми са, течен електролит с висок вискозитет.

При избора на такъв вид акумулатор, може да срещнете гелов или сух вариант, а необходимата мощност е важно условие за вашето решение.

Произвеждат се предимно с напрежение 4, 6 и 12 VDC, като съществува опция и за точно определени габаритни размери.

Покупка на тягов акумулатор    

Марката, цената и мощността са ключовите критерии, от които да се водите при покупката на тягов акумулатор. Задължително е да познавате данните и мощността на самия консуматор, как ще се експлоатира във времето и друго характерно при потреблението му. Консултантите в избрания онлайн магазин могат да ви насочат как да изчислите колко амперчаса са ви необходими.

Помнете, че батериите от тип тягови, не изконсумират целия си капацитет и обичайно се използва до около 70 на сто от фабричния максимум, посочен от производителя.

Има вероятност консуматорите да са повече на брой и те да функционират в различно време, което се отразява на моментната консумация. В такива случаи е нужно да бъде изчислена средната консумация и съответно да се избере подходящия за целта акумулатор.

Монтаж и професионални препоръки

Монтирането на акумулаторната тягова батерия не представлява сериозно предизвикателство при наличие на елементарна техническа грамотност. Някои изисквания все пак не могат да бъдат подминати.

Важно е да бъде поставена на сухо и проветриво място, клемите да бъдат нагоре и да не са налице в близост отоплителни уреди. Средата наоколо трябва да е с температура няколко градуса под нулата до не повече от 40. За избягване на контактни съпротивления, вследствие на които да се стигне до спад на напрежението и загряване, се слагат винтови връзки и клеми с отлично покритие и проводимост.

About The Author